September


Hadden we dit jaar nu wel of geen zomer? Enkele warme dagen uitgezonderd was het een nogal karig gebeuren. Doet er niet toe, Cavia's zomerstop was een feit. Maar zoals aan alles komt een eind en uit dat eind wordt weer een nieuw begin geboren: ons filmseizoen gaat weer van start! Natuurlijk hebben we niet de hele zomer stil gezeten: Cavia's buitenvertoning bij museum Het Schip was een groot succes - alle dank hiervoor naar alle bezoekers en betrokkenen! Nu de dagen weer korter worden geen beter moment weer naar binnen te togen, en in september doen we dat met dit spannend programma.


Donderdag 8 + vrijdag 9 september, 20:30

CLASSIC

Wan Pipel

Pim de La Parra, 1976, Suriname/NL, 107'


NL Vanwege het grote succes van onze buitenvertoning vertonen wij deze film nogmaals, ditmaal binnenshuis. Wan Pipel vertelt het verhaal van de Surinaamse Student Roy, die terugreist naar zijn stervende moeder in Paramaribo en Suriname opnieuw ontdekt. De Caribische regisseur Pim de La Parra leverde een juweeltje voor de Surinaamse en Nederlandse filmgeschiedenis, en was een enorme drijfveer voor de hedendaagse filmcultuur.


Zaterdag 10 september, 20:30

FILM CLUB

Psychick Cinema presents: Arise!


EN This month Christian Greer will be showing the Church of the SubGenius's mind-bending recruitment film ARISE! The Church of the SubGenius was a wild, LSD-fueled revivalist cult that took the 1980s underground by storm. Their film, ARISE!, is an expertly crafted visual bouquet that stitched together of monster movies, communist propaganda, agitprop, and live footage from SubGenius religious assemblies. It is online, but all the thrills are lost on a little computer screen.

Christian will give a short lecture before the film about the history of psychedelic religions in the 1980s. It will be an intoxicating (or, at least intoxicated) evening of SLACK.

Membership 3 euros.


Donderdag 15 + vrijdag 16 september, 20:30

CLASSIC

Carnival of Souls

Herk Harvey, 1962, VS, 91'


NL Bijzonder sfeervolle cult-horror-spookfilm met schokkende twist over een vrouw die na een auto ongeluk wakker wordt in een vreemde kermis vol mysterieuze mensen. Verwacht geen bloederige scenes, maar eerder onverklaarbare momenten van spanning en onheil. Onopgemerkt uitgebracht als onderdeel van een double-bill in de jaren zestig, nu blijkt de film toch bijzonder invloedrijk te zijn geweest (zoals op het werk van regisseur David Lynch) en wint het langzaam aan faam. De film voelt verrassend actueel en levendig ondanks dat het meer dan vijftig jaar geleden is gemaakt.


Donderdag 22 + vrijdag 23 september, 20:30

CLASSIC

Killer of Sheep

Charles Burnett, 1978, VS, 83'


NL Een klassieker van de Los Angeles-gebaseerde zwarte underground cinema. De film toont op een realistische manier het zware leven in Watts, een arme, voornamelijk zwarte buurt van Los Angeles die vooral bekend is vanwege de gewelddadige volksopstand in 1965. De film volgt het leven van Stan, die lange uren in een slachthuis werkt, en zijn huwelijk en relatie met zijn jonge zoontje in stand probeert te houden. De film werkt vooral sterk als dromerig geheel van losse vignetten, die bijeen gehouden worden door een ijzersterke soundtrack. Deze soundtrack was ook de reden dat de film jarenlang niet uitgebracht kon worden: er was geen geld om de rechten ervoor af te kopen.


Donderdag 29 + vrijdag 30 september, 20:30

CONTEMPORARY

Y tu Mamá También

Alfonso Cuarón, 2001, Mexico, 106', 35mm!

NL Moderne klassieker uit Mexico. Een broeierige roadmovie, waarin Gael García Bernal en een andere hitsige puber een wat oudere Spaanse schone meenemen naar een verzonnen eindbestemming; een strand genaamd Boca del Cielo. Onderweg leiden verleidingen, ruzies en het contrast tussen het rijke trio en de arme omgeving tot de nodige verwikkelingen.

Toegang 4,- euro. We accepteren ook de Cinevillepas.
Reserveren kan via e-mail. Graag de naam en tijden van de voorstelling in de onderwerpregel vermelden.

Entrance 4,- euro. We also accept the Cineville card.

Reservations can be made via e-mail. Please state the name and time of the screening in the subject line.